Sorsközpont

Sorsközpont

Legyen ez az az év, amikor bátor és sikeres vagy

2017. január 09. - lukacszoli

A vendégeink számos megoldásra váró helyzettel, élethelyzettel és problémával keresnek meg minket. Sőt, gyakran nem is tudják még pontosan meghatározni, hol a gyenge pont. Annyit viszont éreznek, hogy valami nem kerek. Van az életüknek olyan területe, ahol szeretnének már előrébb tartani.

Amikor már meg tudod fogalmazni, hogy valami nem gömbölyű, már meg is tetted az első lépést. Talán elcsépeltnek tűnik, de ez tényleg így van. Amíg rá nem ébredsz a helyzetre és nem kezded érezni a változtatás iránti vágyat, bizony benne fogsz ragadni a régiben. Abban a helyzetben, ami már nem adja meg a teljesség érzését, nem elégít ki és nem tesz boldoggá. Fontos, hogy a változás, változtatás nem feltétlenül jelenti a régi lecserélését. Lehet az fejlesztés, bővítés, felfrissítés is. A lényeg, hogy az energiák fejlődésnek induljanak. Haladd meg önmagad, állj fel a fotelból és nézd meg, hol és miben tudsz előrébb lépni.

forest-path_002900561.jpg

Van egy igen egyszerű, ám remekül működő modell, ami sokat segíthet az indulásnál. Ha mélyebben is érdekel ez a téma, D'Zurilla és Goldfried ötlépéses modelljeként keresgélj tovább. Ez egy olyan út, amit követve számos lelki, vagy életvezetéshez kötődő helyzetet oldhatunk fel:

  • Általános problémaorientáció
  • A probléma meghatározása
  • Alternatívák generálása, kidolgozása
  • Döntéshozatal
  • Megvalósítás

Azaz ahogy erről az előbb is szó volt, elsőként ébredj rá, hogy itt az ideje a változásnak. Fogalmazd meg, hogy hol és miben jelenik meg ez az érzés. Térképezd fel, mihez kötődik. Hogy ezt könnyebben megtehesd, próbálj meg egy pillanatra kívülre helyezkedni.

Gondolatban nyomd meg a Pause gombot képzeleted lejátszóján és távolíts, zoomolj ki. Figyeld meg, mit látsz, amikor más nézőpontból nézelődsz. Közelről talán egy áthatolhatatlannak tűnő falat látsz, távolabbról azonban akár észre is vehetsz egy olyan ajtót, amit eddig nem.

Ha nehéz ezt gondolatban megvalósítani, írd le vagy rajzold le, amit érzel, ami benned van. A lényeg, hogy kezdd el látni a rendszert. Fogalmazd meg azt, ami benned van. Utána próbáld meg több különböző nézőpontból, például a helyzet szereplőinek szemszögéből szemlélni a problémát.

Miután ezzel megvagy, már könnyebben látod majd, merre is lehet az előre. Nem biztos, hogy azonnal látszik egy könnyű kiút, de legalább látni fogod a távolibb képet és megjelenhet mellé néhány alternatíva.

Tudom jól, ez a folyamat, amíg eljutsz addig, hogy döntést hozz a változásról és elkezdd megvalósítani a tervedet, igen nehéz és rögös is lehet. Ilyenkor jól jön egy segítő kéz, egy külső szemlélő, vagy egy szakértő támogatása.

Ne érezd feneketlen kútnak a helyzetedet, sokat fogunk dolgozni rajta. Itt a blogon is bőven írunk majd ilyen témákról. Kövess minket és bővebben, mélyebben is betekintést kaphatsz a problémák megoldásainak rendszerébe.

Legyen ez az év az, amikor bátor és sikeres vagy. Azért vagyunk, hogy segítünk és támogassunk ezen az úton. Hidd el, menni fog.

Szeretettel,
Lukács Zoltán Gábor
Sorslevelek

A bejegyzés trackback címe:

https://sorskozpont.blog.hu/api/trackback/id/tr1312109021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása